facebook

Czy już wiosną Japonia zniesie zakaz dla polskiej wieprzowiny?

10/02/2016
0 komentarzy

Podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał w dniach 8-10 lutego 2016 z wizytą w Japonii.

Głównym cel wizyty to kontynuacja zainicjowanych wcześniej rozmów z przedstawicielami kierownictwa japońskiego resortu rolnictwa oraz służbami odpowiedzialnymi za kwestie bezpieczeństwa żywności nt. możliwości zintensyfikowania eksportu polskich produktów rolno-spożywczych na ten rynek. Szczególny punkt dyskusji to zniesienie przez stronę japońską zakazu importu polskiej wieprzowiny. Japonia to jeden z 13 rynków priorytetowych w zakresie promocji sektora rolno-spożywczego.

W trakcie rozmowy z wiceministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Japonii Hiromichi Matsushima - wiceminister R. Romanowski wskazał na konieczność pilnego zakończenia japońskich procedur w zakresie zniesienia zakazu importu polskiej wieprzowiny wyrażając nadzieję, że pierwsze partie tego towaru trafią na rynek japoński wiosną 2016 r.

Zostały omówione także kwestie dostępu żywych koni i piskląt jednodniowych do rynku japońskiego, a także usystematyzowania współpracy związanej z bezpieczeństwem żywności.

Podczas wizyty odbyło się równiez robocze spotkanie z Głównym Lekarzem Weterynarii Japonii. Kwestie dostępu do rynku były również głównym tematem dzisiejszych rozmów z członkami japońskiej parlamentarnej grupy ds. rolnictwa. 

Delegacja z  podsekretarzem stanu R. Romanowskim na czele, wzięła również udział w wydarzeniach związanych z obecnością polskiego biznesu na targach Supermarket Trade Show i Organic Expo/Biofach Japan. Odbyły się m.in. spotkania biznesowet, delegacja pojawiła się też na polskim stoisku i Polski Pawilon Narodowy zorganizowanych przez Agencję Rynku Rolnego.

W tegorocznych targach Supermarket Trade Show oraz Organic Expo/BiofachJapan, w dniach 10-12 lutego swoją ofertę prezentuje blisko 40 producentów i eksporterów żywności z Polski reprezentujących branże mięsną, owocowo-warzywną, produktów ekologicznych, produktów mleczarskich, wyrobów czekoladowych i cukierniczych. 

W trakcie seminarium z udziałem japońskiego biznesu zorganizowanym w ramach programu promocyjnego "Ekoeuropa-Jakość i Tradycja" Minister Romanowski zachęcał stronę japońską do zapoznania się z ofertą polskiego sektora rolno-spożywczego, podkreślając zalety polskiej żywności, w tym koniny, która od stycznia br. może być eksportowana na rynek japoński. 

(pl)
na podstawie informacji prasowej MRiRW
fot. MRiRW

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz