Sianokiszonki są najczęściej wykorzystane do przygotowania paszy dla zwierząt. Ich produkcja nie tylko pozwala obniżyć koszty wyżywienia hodowli, ale jest pełnowartościowym pokarmem, który w...
czytaj więcej
Świeża czy kiszona – która zielonka jest najlepsza?
Przede wszystkim zielonka zawiera w sobie wszelkie elementy roślin. Nie tylko ich liście czy kwiatostany, ale również łodygi ...
czytaj więcej
Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie, odnotujmy, że młóto browarniane zwane inaczej wysłodzinami to nierozpuszczalne składniki zacieru służącego do produkcji piwa Powstaje ono z łusek zboża, ...
czytaj więcej
Cynk jest dla zwierząt jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Jak jednak rozpoznać, kiedy w podawanej im paszy jest go za mało? Jakie działania należy wtedy podjąć?
U prosiąt odpow...
czytaj więcej
W dużym uproszczeniu brojler to kurczak, który ma szybko przybierać na wadze, szybko się opierzać i szybko nadawać się do uboju. Taka szybka hodowla nastawiona jest głównie na dobry w...
czytaj więcej
W hodowli owiec bardzo ważną rolę odgrywa żywienie, które ma później niebagatelny wpływ na jakość mleka, mięsa, wełny i skóry. Zdrowe żywienie wpływa także na rozrodczość, rozw...
czytaj więcej
Hodowle kaczek nie są zbyt popularne w Polsce, uwłacza odmian nieśnych. Istniejące hodowle nie są masowymi fermami, a najczęściej można spotkać stada przydomowe. Zwykle są to kaczki typu ogó...
czytaj więcej
Rolnictwo w ostatnich latach zmieniło się diametralnie, wkroczyła na ten grunt technologia wraz ze swoimi zdobyczami. Nowoczesność zawitała w dziedzinie maszyn, odmian roślin uprawnych, warunk&oacu...
czytaj więcej
Dziś żywienie zwierząt w hodowlach nie polega na podaniu siana dla kilku sztuk bydła oraz dodawania raz na jakiś czas liści buraka cukrowego czy lucerny. Dziś karmienie bydła, niezależnie czy mięsn...
czytaj więcej
Pasze gospodarskie to sama korzyść dla hodowli. Takie pasze mają dobry wpływ na rozwój zwierząt, zarówno rzeźnych, mlecznych, jak i rozrodczych. Niemniej, aby efekt był odpowiedni, ko...
czytaj więcej