facebook

Jak żywione są kury na fermie drobiu?

16/09/2015
0 komentarzy

Żywienie kur na fermach różni się od tego jak karmione są kury w hodowli przydomowej. Kiedy hodujemy kury na własny użytek i nie jest to działalność dochodowa, to zwykle stosowany jest wolny wybieg, skubanie zielonki, a dodatkowo podawane są ziarna zbóż oraz produkty mleczne.
Kiedy jednak jest to hodowla masowa na fermie, to proces żywienia musi być zorganizowany i zintensyfikowany, aby spowodować przyrost masy, dużą nieśność a tym samym dochodowość. Tu rządzą pewne zasady:

  • Kurom należy podawać pasze regularnie i o stałych porach. Zwyczajowo karmienie odbywa się dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Inna metoda, to karmidła, które uwalniają pokarm w miarę pobierania go przez kury.
  • Skład paszy powinien być zrównoważony i nie zawierać zbyt dużo energii, ponieważ kury na fermie nie ruszają się tak dużo jak na wolnym wybiegu. Powinny to być ziarna zbóż, wzbogacone o zielonki. Konieczne jest także dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów, ponieważ kury ich nie znajdą na wolnym wybiegu. Najczęściej stosowana jest pszenica, wzbogacona śrutą jęczmienia, owsa lub kukurydzy. Pszenica zawiera dużo węglowodanów i witamin, natomiast potrzebną porcję tłuszczu dostarczy kukurydza. Na wybiegu zamkniętym zielonka powinna być dostarczana w postaci trawy, a także odpadów zielonych z upraw warzyw i owoców.
  • Do pasz pochodzenia roślinnego należy koniecznie dołączyć pasze pochodzenia zwierzęcego. Na fermie kury nie znajdą robaków, owadów, ślimaków i dżdżownic, więc trzeba im dostarczyć po prostu pewnej dozy białka zwierzęcego. Do tego nadają się, a przede wszystkim są dopuszczone przepisami prawa: maślanka, kazeina, mleko odtłuszczone, laktoza i serwatka. Cenione i dopuszczone są też produkty pochodzenia rybnego, jak mączka rybna czy zmielone, nie użyte resztki ryb.
  • Ważną sprawą jest dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia, który wpływa na tworzenie mocnych skorupek jaj. Dotyczy to oczywiście głównie niosek. Podaje się rozkruszone skorupki jaj wymieszane z paszą lub gotowe mieszanki sprzedawane przez firmy paszowe, w których jest odpowiednia ilość witamin i minerałów, w tym wapnia.
  • Aby wspomóc rozdrabnianie pokarmu w procesie żywienia kur stosuje się żwirek. Kamyczki, specjalnie wyselekcjonowane o określonej wielkości, dostają się do żołądków kur i bynajmniej nie szkodzą im, a powodują właściwe rozdrobnienie pokarmu.
  • Podstawą żywienia dobrej jakości jest stały dostęp kur do wody. Średnia ilość wody spijanej przez jedną kurę w ciągu dnia to 400-500 ml. Powinna być podawana w specjalnych poidłach, które podają kolejne porcje w miarę spijania wody przez kury. Ważne, aby podmieniać często wodę i unikać podawania nieświeżej.
zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz