facebook

Pasze podwyższają mięsność tuczników

08/07/2015
0 komentarzy

O szybkim przyroście masy ciała tuczników oraz wysokim poziomie mięsności decydują dwa czynniki. Pierwszy to genetycznie uwarunkowana zdolność do przyswajania i przetwarzania białka z paszy, nazywana retencją azotu. Drugi czynnik to żywienie, w połączeniu z zachowaniem ogólnych zasad dobrostanu zwierząt. Tu istotną rolę odgrywają koszty żywienia tuczników stanowiące nawet 70% kosztów ogólnych. Można próbować redukcji kosztów stosując tańsze pasze o niższych parametrach, są to jednak pozorne oszczędności. Czas tuczu znacznie się wydłuża, a tym samy wydajność z budynku jest mniejsza. Dodatkowo mięsność osobników także nie jest imponująca. Stosując pasze wysoko wartościowe i intensywne żywienie uzyskujemy szybki przyrost masy, wysoką mięsność oraz dobry rachunek ekonomiczny ze stada. Ponadto odnotujemy w tym przypadku lepsze wykorzystanie paszy na 1kg masy ciała, ponieważ pasze wysokiej jakości smakują lepiej, zachęcają do pobrania, co znacznie redukuje odpady.

Pasza pełnoporcjowa w hodowli świń powinna pokrywać zapotrzebowanie na energię, czyli zawierać odpowiednią ilość aminokwasów, witamin i związków mineralnych. Ważne jest także stosowanie dodatków, które polepszają wchłanianie i przyswajanie potrzebnych substancji, a także ułatwiają trawienie. Tuczniki w dobrych warunkach bytowych i odpowiednio żywione powinny w pierwszej fazie przybierać około 600-900g na dobę. Natomiast mięsność powinna utrzymywać się na poziomie 55-60%.

Dobierając komponenty lub gotowe pasze należy brać pod uwagę etap tuczu, uwarunkowania genetyczne posiadanych osobników oraz czas, w jakim chcemy osiągnąć zamierzone efekty. Nie należy przesadzić z intensywnością białka i innych składników, ponieważ powoduje to wzrost otłuszczenia, liczne schorzenia przewodu pokarmowego. Zbyt mocne pasze, które nie zostaną przyswojone w całości przez świnie powodują zbieranie się dużych ilości gazów w chlewni i wzrost poziomu agresji tuczników.

Istotnym elementem są ilości podawanych pasz. Zakłada się, że w pierwszym okresie, dopóki zwierzęta nie osiągną masy równej 70kg, należy karmić je do woli, potem stosuje się dawkowanie. Generalnie żywienie w tym okresie ma kluczowe znaczenie dla jakości mięsa, dlatego też poświęca się tu najwięcej uwagi. Ważne, aby młode osobniki dostawały pasze dobrze strawne, najlepiej zboża i śrutę sojową. Poziom aminokwasów powinien być odpowiedni, zapewniający dobry poziom energii bez strat na spalenie nadmiarów białka. Dodatkowo pasze muszą być świeże i smaczne, tak, aby były chętnie podejmowane. Tuczniki starsze nadal muszą dostawać pasze treściwe, aby zachować przyrost na odpowiednim poziomie i nie dopuszczać do nadmiernego otłuszczenia. Największy poziom mięsności, około 60%, występuje u świń karmionych umiarkowanie, gdzie następuje systematyczne odkładania przyswojonego białka a tym samym mięsa.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz