facebook

Produkcja owoców w Polsce 2015

06/07/2015
0 komentarzy

Polska zajmująca czołowe miejsce w Europie w produkcji owoców została wyprzedzona jedynie przez Włochy, Hiszpanię, Francję, Niemcy i Grecję. Dziś producenci nie tylko jabłek, ale i owoców jagodowych mogą pochwalić się znaczącym udziałem w produkcji globalnej oraz Unii Europejskiej.

Biorąc pod uwagę ogólny eksport polskich produktów, owoce i warzywa zajmują drugie miejsce, tuż za przetworami mięsnymi (ponad 20 procent), wynoszący ponad 16 procent. Optymistyczne prognozy dla polskich producentów i eksporterów w pierwszych kwartale 2015 roku wykazały wzrost eksportu żywności o 5,5 procenta, przy czym w sezonie 2013/2014 wzrost ten wynosił jedynie 4,5 procenta. Obecnie w Polsce funkcjonują 173 wstępnie uznane grupy producentów owoców i warzyw oraz 139 uznanych organizacji producentów owoców i warzyw. Łącznie zrzeszonych jest prawie 7 tysięcy członków.

Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego, udział owoców w wartości towarowej produkcji roślinnej w roku 2013 wynosił aż 15,2 procenta, przy czym w krajowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych wśród około 1,3 tys. produktów żywnościowych znajduje się aż 129 produktów z rynku owoców i warzyw.

„Niezwykłe właściwości zwykłych owoców”

Hasło prowadzonej obecnie kampanii informacyjno-promocyjnej polskich truskawek, malin, porzeczek i borówek ma na celu przypomnienie konsumentom o licznych dla zdrowia związkach zapobiegających rozmaitym chorobom. Kampania prowadzona przez trzy lata w Polsce, Szwecji, Czechach, Finlandii i Austrii odgrywa również istotne znaczenie w uświadomieniu krajów o najwyższej jakości produkcji polskich owoców.

Jabłka, gruszki i owoce jagodowe

Będąca największym w Unii Europejskiej i czwartym na świecie producentem jabłek Polska od lat może poszczycić się największym wzrostem uprawy jabłoni w porównaniu do wszystkich drzew owocowych, wynoszącym aż 70%, w latach 2004-2013. W samym roku 2014 produkcja polskich jabłek wyniosła ponad 3 mln ton, przy czym w sezonie 2014/2015 produkcja ma wzrosnąć o 12 procent i wynieść ponad 3,5 mln ton. W przypadku produkcji gruszek, zeszłoroczne grudniowe prognozy szacują zbiory na poziomie ponad 2,3 mln ton, co w porównaniu z poprzednim sezonem daje wzrost prawie 5 procentowy (rok wcześniej zbiory wynosiły ponad 2,2 mln ton). Produkcja owoców jagodowych z roku na rok sprawia, iż Polska staje się największym producentem owoców porzeczki czarnej i maliny. Zbiory owoców jagodowych stanowią średnio 16 procent zbiorów owoców ogółem. Jak podaje Agencja Rynku Rolnego największy procent zbioru dotyczy truskawki i porzeczki (32%), malin (23%), borówki (6%), aronii (5%) i agrestu (2%).

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz