Krowy mleczne wyróżniają się charakterystyczną budową ciała. Zad z pojemnym, dobrze wykształconym wymieniem oraz lekka, wydłużona głowa osadzona na delikatnej szyi, dzięki czemu ich budowa jest harmonijna i szlachetna. W tym artykule przyjrzymy się najpopularniejszym rasom mlecznym.
Hodowla bydła mlecznego jest istotnym elementem rolnictwa na całym świecie. Jej głównym celem jest produkcja mleka. Taka hodowla wymaga odpowiedniej jakości opieki nad tymi zwierzętami, a co za tym idzie odpowiedniego sprzętu, do którego filtry znajdziesz tutaj: https://agro-filtry.pl/filtry/deutz-5120-ttv. Dzięki ich świetnej jakości możesz być spokojny o swoje maszyny. Żeby zapewnić krowom dobrą kondycję i produkcję wysokiej jakości mleka, musisz zadbać o odpowiednie żywienie i opiekę weterynaryjną. Oprócz opieki nad zwierzętami taka hodowla wymaga również zarządzania zasobami, takimi jak ziemie, budynki, sprzęt, a także znajomości rynku i jego potrzeb. Jednak najpierw zastanówmy się jaką rasę mleczną wybrać?
Szacuje się, że bydło tej rasy stanowi około 29% światowej populacji bydła mlecznego. Wywodzi się od czarno-białego bydła fryzyjskiego. Po wprowadzeniu do praktyki hodowlanej efektywnych metod i programów udało się osiągnąć bardzo szybki postęp genetyczny i wykształcenie rasy użytkowej, która różniła się od ówczesnego europejskiego bydła. Ta rasa wymaga dobrych warunków i dobrego żywienia, ze względu na to, że jest to rasa o najwyższej mleczności. Ich umaszczenie jest czarno-białe oraz czerwono-białe. Posiadają rogi, a także odznaczają się słabym umięśnieniem i ostrością kształtów. Bydło to jest duże, osiąga 140 cm wysokości w kłębie oraz masę około 650 kg, jednak masa dorosłego buhaja może dojść nawet do 1300 kg. Jest ono także bydłem szybko dojrzewającym. Krowy często cielą się po raz pierwszy w wieku 24 miesięcy.
Ta rasa pochodzi z wyspy o tej samej nazwie, która znajduje się w kanale La Manche, pomiędzy Francją i Anglią. Bydło rasy jersey jest wyjątkowo urodziwe. Potrafią skraść serca przez swoje duże oczy i łagodny wyraz pyska. Samice uzyskują masę około 400-500 kg, więc są niewielkie, charakteryzują się szlachetną, delikatną i harmonijną budową ciała. Umaszczenie jerseyów jest jednolite: czerwone, myszate i płowe z jaśniejszym kolorem wokół pyska i oczu. Dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała. Krowy rasy jersey są znane ze swojej inteligencji i łatwości uczenia się nowych rzeczy. Są również bardzo przyjaźnie nastawione do ludzi. Mleko krów tej rasy ma charakterystyczny żółty kolor i ma wysoką zawartość tłuszczu.
Ta rasa należy do takich o dwukierunkowym typie użytkowym: mlecznym i mięsnym. Umaszczenie ich jest czerwono-białe, a głowa, brzuch i wymię są zawsze białe. Montbeliarde należą do dużych ras. Osiągają 600-650 kg masy ciała i 140-145 cm w kłębie. Buhaje mogą osiągnąć nawet 1200 kg. Dojrzewają dość wcześnie i pierwsze ocielenie się następuje w 26-30 miesiącu życia. Rasa Montbeliarde jest dzisiaj drugą rasą mleczną we Francji i Irlandii. Pochodzi z regionu Franche-Comte, który znajduje się we wschodniej części Francji.
Jest to rodzima polska rasa, która jest objęta programem ochrony zasobów genetycznych i hodowlą zachowawczą. Jest ona znakomicie przystosowana do niekorzystnych warunków środowiska. Uodporniona na choroby i dobrze wykorzystuje średniej jakości pasze. Należy do ras późno dojrzewających i pierwsze ocielenie się możemy zaobserwować w 30 miesiącu życia. Krowy tej rasy są długowieczne i mają dobre parametry płodności. Ich umaszczenie jest jednolicie czerwone, może być jaśniejsze lub ciemniejsze. Osiągają 120-130 cm w kłębie i ważą 440-500 kg, natomiast samce około 140 cm i 550-600 kg.