facebook

Rasy bydła mlecznego – co wybrać do hodowli?

01/02/2023
0 komentarzy

Krowy mleczne wyróżniają się charakterystyczną budową ciała. Zad z pojemnym, dobrze wykształconym wymieniem oraz lekka, wydłużona głowa osadzona na delikatnej szyi, dzięki czemu ich budowa jest harmonijna i szlachetna. W tym artykule przyjrzymy się najpopularniejszym rasom mlecznym.

Hodowla bydła mlecznego – od czego zacząć?

Hodowla bydła mlecznego jest istotnym elementem rolnictwa na całym świecie. Jej głównym celem jest produkcja mleka. Taka hodowla wymaga odpowiedniej jakości opieki nad tymi zwierzętami, a co za tym idzie odpowiedniego sprzętu, do którego filtry znajdziesz tutaj: https://agro-filtry.pl/filtry/deutz-5120-ttv. Dzięki ich świetnej jakości możesz być spokojny o swoje maszyny. Żeby zapewnić krowom dobrą kondycję i produkcję wysokiej jakości mleka, musisz zadbać o odpowiednie żywienie i opiekę weterynaryjną. Oprócz opieki nad zwierzętami taka hodowla wymaga również zarządzania zasobami, takimi jak ziemie, budynki, sprzęt, a także znajomości rynku i jego potrzeb. Jednak najpierw zastanówmy się jaką rasę mleczną wybrać?

Rasa holsztyńsko-fryzyjska

Szacuje się, że bydło tej rasy stanowi około 29% światowej populacji bydła mlecznego. Wywodzi się od czarno-białego bydła fryzyjskiego. Po wprowadzeniu do praktyki hodowlanej efektywnych metod i programów udało się osiągnąć bardzo szybki postęp genetyczny i wykształcenie rasy użytkowej, która różniła się od ówczesnego europejskiego bydła. Ta rasa wymaga dobrych warunków i dobrego żywienia, ze względu na to, że jest to rasa o najwyższej mleczności. Ich umaszczenie jest czarno-białe oraz czerwono-białe. Posiadają rogi, a także odznaczają się słabym umięśnieniem i ostrością kształtów. Bydło to jest duże, osiąga 140 cm wysokości w kłębie oraz masę około 650 kg, jednak masa dorosłego buhaja może dojść nawet do 1300 kg. Jest ono także bydłem szybko dojrzewającym. Krowy często cielą się po raz pierwszy w wieku 24 miesięcy.

Rasa Jersey

Ta rasa pochodzi z wyspy o tej samej nazwie, która znajduje się w kanale La Manche, pomiędzy Francją i Anglią. Bydło rasy jersey jest wyjątkowo urodziwe. Potrafią skraść serca przez swoje duże oczy i łagodny wyraz pyska. Samice uzyskują masę około 400-500 kg, więc są niewielkie, charakteryzują się szlachetną, delikatną i harmonijną budową ciała. Umaszczenie jerseyów jest jednolite: czerwone, myszate i płowe z jaśniejszym kolorem wokół pyska i oczu. Dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała. Krowy rasy jersey są znane ze swojej inteligencji i łatwości uczenia się nowych rzeczy. Są również bardzo przyjaźnie nastawione do ludzi. Mleko krów tej rasy ma charakterystyczny żółty kolor i ma wysoką zawartość tłuszczu.

Rasa Montbeliarde

Ta rasa należy do takich o dwukierunkowym typie użytkowym: mlecznym i mięsnym. Umaszczenie ich jest czerwono-białe, a głowa, brzuch i wymię są zawsze białe. Montbeliarde należą do dużych ras. Osiągają 600-650 kg masy ciała i 140-145 cm w kłębie. Buhaje mogą osiągnąć nawet 1200 kg. Dojrzewają dość wcześnie i pierwsze ocielenie się następuje w 26-30 miesiącu życia. Rasa Montbeliarde jest dzisiaj drugą rasą mleczną we Francji i Irlandii. Pochodzi z regionu Franche-Comte, który znajduje się we wschodniej części Francji.

Rasa polska czerwona

Jest to rodzima polska rasa, która jest objęta programem ochrony zasobów genetycznych i hodowlą zachowawczą. Jest ona znakomicie przystosowana do niekorzystnych warunków środowiska. Uodporniona na choroby i dobrze wykorzystuje średniej jakości pasze. Należy do ras późno dojrzewających i pierwsze ocielenie się możemy zaobserwować w 30 miesiącu życia. Krowy tej rasy są długowieczne i mają dobre parametry płodności. Ich umaszczenie jest jednolicie czerwone, może być jaśniejsze lub ciemniejsze. Osiągają 120-130 cm w kłębie i ważą 440-500 kg, natomiast samce około 140 cm i 550-600 kg.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz