facebook

Rasy świń a wydajność mięsna

16/09/2015
0 komentarzy

Polskie hodowle trzody chlewnej opierają się na 9 rasach, przy czym 5 z nich to nasze rodzime rasy. Gospodarczo najważniejsze są jednak dwie polskie rasy, na których opierają się hodowle mięsne: wielka biała polska oraz biała zwisłoucha.

Dwie najważniejsze polskie rasy świń

  • Biała zwisłoucha. Typ mięsny. Ma białe umaszczenie, szeroki grzbiet, stosunkowo długi tułów i pochylone do przodu uszy. Charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu i dobrym umięśnieniem. Wymagają wzorowych warunków bytowych i poprawnego żywienia, a w zamian oferują dużą płodność i mleczność, troskliwe chowanie prosiąt oraz sporą przydatność do krzyżowania towarowego z innymi rasami. Lepiej sprawdzają się w mniejszych hodowlach, ponieważ mają niską odporność na stres.
  • Wielka biała polska. Typ mięsny, szybko rosnący i późno dojrzewający. Mocny tułów, szeroki grzbiet, mocne, szeroko rozstawione nogi. Mają białe umaszczenie i małe, sterczące uszy. Są bardzo odporne na stres, dlatego świetnie nadają się do hodowli wielkotowarowych. Wymagania to suche i przewiewne pomieszczenia i dobrze skomponowana pasza. W zamian wysokie przyrosty mięsne, dobry pobór paszy, wykorzystanie jako rasy matecznej.

Inne polskie rasy mięsne

  • Puławska. Rasa tłuszczowo-mięsna, cechuje się wczesnym dojrzewaniem, szybkim wzrostem i dużą wydajnością rzeźną. Jest odporna na choroby, łatwo przystosowuje się nawet do trudniejszych warunków środowiskowych. Umaszczenie łaciate, z czarnymi lub rudymi łatami. Lochy są płodne, często wykorzystywane do krzyżowania towarowego z rasami białymi. Masa knurów dochodzi do 350 kg, a loch do 280.
  • Złotnicka biała. Świnie mają białe umaszczenie, zwisające uszy, mocną budowę ciała, a charakteryzują się szybkim przyrostem masy i późnym dojrzewaniem. Wykorzystywane do krzyżowań towarowych z wielką białą polską, jednakże coraz mniej jest osobników tej rasy.
  • Złotnicka pstra. Świnie średniej wielkości, dochodzące do 240-280 kg, łaciate czarno-białe. Rzadko wykorzystywane, ponieważ cechuje je średnie tempo wzrostu i nadmierne otłuszczenie. Pomimo dobrej jakości mięsa i słoniny z tej rasy, jest ona zagrożona wyginięciem.

Poza rasami polskimi popularne są zagraniczne rasy mięsne, a króluje pietrain. To rasa wybitnie mięsna. Świnie są niewielkie, z małą głową i krótkimi nogami, ale szybki przyrost wagi i duża wydajność rzeźna zjednuje im zwolenników. Inna zagraniczna rasa coraz częściej hodowana w Polsce to duroc. To rasa o szybkim przyroście, genialnym umięśnieniu i dużej odporności na stres. Osiągają masę do 400 kg i są wykorzystywane do krzyżowania towarowego z udziałem materiału ojcowskiego do loszek ras polskich.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz