Łańcuch dostaw to pojęcie znane w branży logistycznej. Mianem tym określa się proces obejmujący realizację zamówienia i dostarczenie wytworzonego produktu lub usługi do odbiorcy. Najprostszym schematem łańcucha dostaw jest: planowane – zaopatrzenie i produkcja – dostawa.
Im ten proces krótszy, tym żywność jest świeższa, zdrowsza i zawiera mniej substancji konserwujących. O tym, że jest to już nie wybór, a konieczność, sygnalizują eksperci w artykule:https://agronomist.pl/artykuly/skracanie-lancucha-dostaw-w-branzy-rolno-spozywczej. Przeczytaj i sprawdź, co można zrobić, by skrócić łańcuch dostaw produktów rolno-spożywczych.
W przypadku żywności można powiedzieć, że łańcuch dostaw to suma wszystkich odcinków drogi, jaką produkty pokonują od rolnika do konsumenta. Ogniwami są zaś przetwórcy, magazyny logistyczne, hurtownicy i punkty sprzedaży detalicznej.
Okazuje się, że konsumenci, poprzez swoje wybory, mogą mieć wpływ na skracanie łańcucha dostaw artykułów rolno-spożywczych. Oto kilka podpowiedzi.
Rolnicy również mogą odegrać istotną rolę w skracaniu łańcucha dostaw żywności. Jako przykłady można podać:
Po więcej informacji na tematy związane z rolnictwem warto odwiedzić portal rolniczy Agronomist.