facebook

Ekolog Michał Paca o wpływie mikroorganizmów na rolną klasowość ziemi polskiej

29/09/2016
0 komentarzy

Polska a Europa Zachodnia – różnica w jakoÅ›ci gleb

"PorównujÄ…c do Europy Zachodniej, polskie gleby sÄ… w bardzo dobrej kondycji. MaÅ‚e, rolne gospodarstwa niechÄ™tnie podchodziÅ‚y do nawożenia gleb chemiÄ… i to procentuje" – podkreÅ›la ekolog MichaÅ‚ Paca. Na polskich ziemiach zużycie nawozów sztucznych plasuje siÄ™ na poziomie blisko 130 kg azotu, fosforu i potasu na hektar. W Europie Zachodniej poziom ten siÄ™ga okoÅ‚o 250 kg.

Jak nadmierne nawożenie wpływa na kondycję gleby?

CzÄ™ste stosowanie sztucznych nawozów wyjaÅ‚awia i zakwasza gleby. Intensywne eksploatowanie gleby prowadzi do osÅ‚abienia jej siÅ‚y rodnej i negatywnie wpÅ‚ywa na jakość plonów. PrzykÅ‚adem tego, do czego może doprowadzić agresywna gospodarka, jest sytuacja Holandii. – Holandia bardzo intensywnie eksploatowaÅ‚a swoje gleby i w tej chwili (…) importuje czarnoziemy z Ukrainy. Przez PolskÄ™ przejeżdżajÄ… pociÄ…gi zaÅ‚adowane żyznÄ… glebÄ… z Ukrainy, które trafiajÄ… do Holandii – informuje MichaÅ‚ Paca.

Mikroorganizmy i próchnica decydujÄ… o jakoÅ›ci polskich gleb

Polskie gleby sÄ… wartoÅ›ciowe ze wzglÄ™du na obecne w nich mikroorganizmy glebowe i próchnicÄ™. W jednym gramie ziemi znajduje siÄ™ od 1 do 3 miliardów drobnoustrojów. Organizmy glebowe takie jak: glony (np. sinice, zielenice), grzyby (np. pleÅ›nie i drożdże) czy bakterie (np. promieniowce) uczestniczÄ… w rozkÅ‚adzie materii organicznej. UwalniajÄ… z niej Å‚atwo przyswajalne przez roÅ›liny skÅ‚adniki pokarmowe i stwarzajÄ… korzystne warunki dla rozwoju roÅ›lin. Fauna glebowa odpowiada za przemiany skÅ‚adników glebowych i spulchnianie gleby. Warstwa próchnicza zatrzymuje wilgoć w ziemi. Sprawia, że gleba ma lepszÄ… strukturÄ™, jest żyzna i dziÄ™ki temu wydaje wiÄ™cej i lepszych jakoÅ›ciowo plonów.

 

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz