Nawozy są środkami uprawy roślin, które dzięki wyselekcjonowanym składnikom, gwarantują odporność roślin, ich zdrowie i bujny wzrost. Sklepy ogrodnicze oferują nam wiele rodzajów nawozów o różnym składzie, formie, przeznaczeniu i długości działania. Wybierając nawozy, warto trzymać się sprawdzonych producentów oraz zapoznawać się z informacjami na etykietach.
Rośliny potrzebują nawożenia przynajmniej raz w roku – najlepiej wiosną, kiedy rozpoczyna się ich naturalny cykl życia. W naszych przydomowych ogrodach z powodzeniem możemy stosować wieloskładnikowe nawozy mineralne. Zawierają one wszystkie potrzebne roślinom makro- i mikroelementy. Wśród nawozów wieloskładnikowych znajdziemy preparaty uniwersalne, do wszystkich rodzajów roślin – krzewów, drzewek czy kwiatów. Dodatkowo możemy wybrać nawóz wolno działający, którego składniki są stopniowo uwalniane do podłoża. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie, nawóz ten stosujemy raz w roku – wiosną właśnie.
Dla konkretnych grup roślin powstały nawozy specjalistyczne – np. nawozy do traw, storczyków, drzew i krzewów iglastych, do roślin zielonych, roślin kwitnących i wiele innych.
Nawozy różnią się między sobą formą, którą wybieramy nie tylko zależnie od naszej wygody, ale także dostosowujemy do pory roku.
– "Wiosną zalecamy stosowanie sypkich nawozów mineralnych, a także kompostu. Latem bardziej sprawdza się podlewanie roślin nawozami płynnymi rozcieńczanymi w wodzie. – mówi ekspert z firmy Sklep-Kwiecisty.pl. – Nawożenie roślin składnikami mineralnymi powinniśmy w zasadzie zakończyć w pierwszej połowie lipca. Później rośliny zaczynają przygotowania do przetrwania zimy. Możemy je w tym wspomóc za pomocą tzw. nawozów jesiennych. Zawarte w nich składniki zwiększają odporność roślin na mróz oraz dostarczają minerałów, które zostaną wykorzystane dopiero wiosną".
Jeśli chcemy postawić na nawóz naturalny, warto wybrać kompost. Jest to nawóz wytwarzany z odpadów roślinnych. Jest nieocenionym źródłem próchnicy. Jest bogaty w azot, potas i fosfor – najważniejsze makroelementy niezbędne do wzrostu roślin i wyjątkowo łatwo przez nie przyswajalne. Jest nawozem uniwersalnym.
Kompost możemy wyprodukować sami, wykorzystując odpadki organiczne z naszego gospodarstwa. Do jego produkcji służą pryzmy kompostowe i kompostowniki, w których przy swobodnym dostępie powietrza, rozkładają się szczątki organiczne. Proces kompostowania w kompostowniku trwa przeciętnie 3-12 miesięcy, ale dzięki zastosowaniu specjalnego nawozu kompostującego, możemy go przyśpieszyć. Jest to pożywka dla bakterii i mikroorganizmów, która przyśpiesza tempo naturalnego rozkładu. Dodatkową zaletą tego nawozu jest pomoc w usunięciu nieprzyjemnych zapachów z kompostownika.
Jeśli mnogość nawozów nas przytłacza i nie jesteśmy w stanie sami zdecydować, które będą nam najbardziej potrzebne, warto w tej kwestii poradzić się fachowców ze sklepów ogrodniczych, postawić na nawozy dostosowane do potrzeb konkretnych grup roślin lub po prostu zastosować preparat uniwersalny.