Choroby grzybowe kukurydzy przyczyniają się do spadku wielkości i jakości plonu, poza tym często prowadzą do skażenia surowców przez mikotoksyny. W kukurydzy substancje te mogą pojawiać się w efekcie porażenia uprawy m.in. przez grzyby z rodzaju Fusarium. Jakie zagrożenie dla organizmów żywych stanowią mykotoksyny i jak ograniczyć mikotoksyny w ziarnie?
Choroby grzybowe kukurydzy przyczyniają się do spadku wielkości i jakości plonu, poza tym często prowadzą do skażenia surowców przez mikotoksyny. W kukurydzy substancje te mogą pojawiać się w efekcie porażenia uprawy m.in. przez grzyby z rodzaju Fusarium. Jakie zagrożenie dla organizmów żywych stanowią mykotoksyny i jak ograniczyć mikotoksyny w ziarnie?
Najważniejszą przyczyną pojawiania się mikotoksyn jest porażenie roślin przez grzyby z rodzaju:
Choroby grzybowe kukurydzy mogą pojawiać się przez cały okres wegetacji oraz przy zbiorach, poza tym obecne mogą być również mikotoksyny w kiszonce z kukurydzy. W przypadku silnego porażenia roślin dochodzi do znacznej obniżki wielkości i jakości plonu ziarna. Mykotoksyny w ziarnie kukurydzy, zwane również mikotoksynami, to substancje trujące, które wytwarzane są jako metabolity wtórne, niosąc poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierzęta. Z tego też powodu opracowane zostały normy określające maksymalne ilości mikotoksyn, które mogą znaleźć się w skupowanym ziarnie kukurydzy.
Wytwarzane przez grzyby substancje toksyczne mogą okazać się niebezpieczne dla organizmów żywych. Mykotoksyny w kukurydzy wykazują działanie:
Obecność mikotoksyn w ziarnie kukurydzy może przyczyniać się również do alergii, a przy większym stężeniu wystąpić może porażenie nerwowe, czy też paraliż. Mikotoksyny w kiszonce z kukurydzy mogą z kolei prowadzić do obniżenia płodności zwierząt hodowlanych, stanowiąc poważne zagrożenie między innymi dla trzody chlewnej, bydła oraz drobiu.
Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, co wiąże się z ryzykiem występowania w jej ziarnie mikotoksyn. Do najgroźniejszych mikotoksyn w kukurydzy występujących w Polsce zalicza się:
Przekroczone normy mykotoksyn w ziarnie kukurydzy dyskwalifikują je do dalszej obróbki
Więcej informacji nt. chorób grzybowych kukurydzy: zlotozpola.pl/blog/choroby-i-szkodniki-kukurydzy/.
Problem z obecnością mikotoksyn w ziarnie kukurydzy jest poważny, ponieważ substancje te stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla organizmów żywych. Mykotoksyny w kukurydzy charakteryzuje wysoka odporność na działanie:
Zakres działania mikotoksyn na zdrowie jest szeroki i zależy od konkretnej substancji oraz od tego, jak duży kontakt miał z nią organizm żywy.
Poziom mikotoksyn uzależniony jest między innymi od temperatury, wilgotności, nasłonecznienia oraz kwasowości. Istnieje szereg sposobów, które mają na celu ograniczyć mikotoksyny w ziarnie kukurydzy. By nie została przekroczona norma mykotoksyn w ziarniekukurydzy, warto przestrzegać terminu zbioru. Przypada on na fazę czerwonej plamki, w której widoczna jest martwa tkanka u nasady ziarniaka. Bardzo ważną rolę w ograniczaniu mikotoksyn w kukurydzy odgrywa również stosowanie płodozmianu oraz dokładne rozdrabnianie resztek pożniwnych.