facebook

Padł rekord – KSC wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru

25/01/2018
0 komentarzy

Krajowa Spółka Cukrowa po bardzo trudnej, bo deszczowej, kampanii ma się czym pochwalić. Od pierwszej dekady września do trzeciej dekady stycznia wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru. To największa ilość w historii Spółki.

Kampania 2017/2018 odbywała się w 7 oddziałach spółki: Dobrzelinie, Krasnymstawie, Kluczewie, Malborku, Kruszwicy, Nakle i Werbkowicach. Średni czas jej trwania wyniósł 110 dni. Była bardzo trudna – obfite opady deszczu utrudniały rolnikom wjazd na pole i zbieranie buraków, a także zwózkę surowca do cukrowni. Jednak jak możemy przeczytać w komunikacie Spółki: Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi.

Spółka we wszystkich cukrowniach skupiła ponad 6 mln ton buraków, z których wyprodukowano aż 900 tys. ton cukru. Jest to pierwszy tak wysoki wynik w historii Krajowej Spółki Cukrowej. Średnia zawartość cukru w buraku (polaryzacja) wyniosła 16,1% i była niższa niż w roku poprzednim. W minionym roku buraki dla KSC były uprawiane przez ok 15.800 plantatorów na prawie 96 ha areale.

Krajowa Spółka Cukrowa S. A. powstała w 2002. Jest największym w Polsce i ósmym w Europie producentem cukru. Jej udział w krajowym rynku wynosi prawie 40%. 

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz