Krajowa Spółka Cukrowa po bardzo trudnej, bo deszczowej, kampanii ma się czym pochwalić. Od pierwszej dekady września do trzeciej dekady stycznia wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru. To największa ilość w historii Spółki.
Kampania 2017/2018 odbywała się w 7 oddziałach spółki: Dobrzelinie, Krasnymstawie, Kluczewie, Malborku, Kruszwicy, Nakle i Werbkowicach. Średni czas jej trwania wyniósł 110 dni. Była bardzo trudna – obfite opady deszczu utrudniały rolnikom wjazd na pole i zbieranie buraków, a także zwózkę surowca do cukrowni. Jednak jak możemy przeczytać w komunikacie Spółki: Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi.
Spółka we wszystkich cukrowniach skupiła ponad 6 mln ton buraków, z których wyprodukowano aż 900 tys. ton cukru. Jest to pierwszy tak wysoki wynik w historii Krajowej Spółki Cukrowej. Średnia zawartość cukru w buraku (polaryzacja) wyniosła 16,1% i była niższa niż w roku poprzednim. W minionym roku buraki dla KSC były uprawiane przez ok 15.800 plantatorów na prawie 96 ha areale.
Krajowa Spółka Cukrowa S. A. powstała w 2002. Jest największym w Polsce i ósmym w Europie producentem cukru. Jej udział w krajowym rynku wynosi prawie 40%.