facebook

Namiot jako zimowy ogródek w restauracji lub kawiarni

10/01/2018
0 komentarzy

Sezon ogródkowy trwa zazwyczaj od wczesnej wiosny do wczesnej jesieni. W okresie tym na chodnikach i trawnikach wyrastają parasole i stoliki stanowiące rozwinięcie oferty lokalowej pobliskich knajpek i kawiarenek.

Ogródki sezonowe cieszą się ogromna popularnością wśród klientów i sprawiają, że obroty biznesów gastronomicznych ulegają znacznemu zwiększeniu. Niestety sezon jest dosyć krótki.

Co zrobić, żeby go maksymalnie wydłużyć? Czy istnieją rozwiązania pozwalające na dłuższe wykorzystywanie tej lubianej przez gości dodatkowej powierzchni?

Dlaczego ogródek oznacza wzrost przychodów

Przynajmniej z trzech powodów. Po pierwsze organizacja ogródka pozwala na znaczące zwiększenie miejsca dostępnego dla gości pubu, knajpki lub kawiarni. Jest to szczególnie istotne w przypadku firm dysponujących małymi lokalami i ograniczoną powierzchnią przeznaczoną dla klientów. Zwiększenie tej powierzchni wprost przekłada się na możliwość obsługi większej liczy gości i wzrost przychodów.

Po drugie przebywanie w ogródku jest po prostu przyjemne i wielu klientów preferuje taki właśnie sposób korzystania z oferty lokalu gastronomicznego. Zorganizowanie ogródka to po prostu wyjście naprzeciw ich potrzebom i szansa na przyciągnięcie ich do lokalu. Być może część z nich stanie się klientami lojalnymi, którzy regularnie odwiedzać będą pub, knajpkę lub kawiarnię.

Kolejnym powodem jest możliwość zorganizowania w ogródku dodatkowych atrakcji, które sprawiają, że pub, knajpka lub kawiarnia jest chętniej odwiedzana przez gości, którzy dodatkowo spędzają w niej więcej czasu i w rezultacie wydają więcej pieniędzy.

Czym zastąpić ogródek w okresie gorszej pogody

Nastanie jesieni wcale nie musi oznaczać końca ogródka. Istnieje bowiem możliwość zastąpienia go namiotem imprezowym. Namiot taki sprawi, że możliwe będzie przyjmowanie gości nawet w przypadku bardzo niesprzyjających warunków atmosferycznych. Namiot zapewnia ochronę przed deszczem, wiatrem i chłodem.

Specjalna konstrukcja namiotów umożliwia ich ogrzewanie na przykład przy użyciu gazowych parasoli grzewczych. Dzięki nim w namiecie panuje ciepła i przytulna atmosfera, a goście nie są narażeni na niedogodności związane z brakiem komfortu termicznego.

Namioty imprezowe wykorzystywane w branży gastronomicznej posiadają szczelne systemy ścienne, które dzięki dużej szczelności zapewniają ochronę przed przenikliwym i zimnym wiatrem, o który nietrudno w okresie jesienno-zimowym.

Zainstalowanie namiotu powoduje trwałe zwiększenie potencjału powierzchniowego pubu, knajpki czy kawiarni. Dzięki temu możliwe jest jednoczesne przyjmowanie większej liczby klientów niezależnie od warunków pogodowych i utrzymanie obrotów osiąganych w sezonie letnim. Dla wielu biznesów gastronomicznych oznacza to minimalizację prawdopodobieństwa występowania problemów finansowych.

Namiot imprezowy nie jest inwestycją, na którą trzeba przeznaczyć wysoki budżet. Dodatkowo poniesione koszty są podstawą do zmniejszenia obciążeń podatkowych. A to sprawia, że inwestycja jest jeszcze bardziej opłacalna.

Źródło: Das Company - Hale namiotowe

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz