Pasze stosowane u zwierząt to w ogólnym ujęciu produkty naturalne pochodzenia zwierzęcego i mineralnego, a dodatkowo produkty syntetyczne. Brak jest ogólnego, jednego podziału pasz, ponieważ trudno byłoby ująć w nim wszystkie ich właściwości i wartości. Nie ma także systematyki, która w prosty sposób podawałaby hodowcom gotową recepturę i wskazała rodzaje pasz, jakie powinni zastosować. Żywienie zwierząt to skomplikowane zagadnienie i wypadkowa wielu okoliczności, a także znajomości agrotechniki. Niemniej w literaturze fachowej można znaleźć kilka podziałów według konkretnych kryteriów.
Ze względu na miejsce powstawania pasze dzielimy na dwie grupy:
- pasze przemysłowe, czyli wszystkie te, które wytwarzają firmy działające w przemyśle paszowym. Tam powstają gotowe mieszanki pasz treściwych, prefiksy, koncentraty białkowe, dodatki wzbogacające do pasz itd.
- pasze gospodarskie - wyprodukowane przez hodowcę w jego gospodarstwie na bazie plonów z posiadanego areału i później w gospodarstwie przechowywane. Są to wszelkiego rodzaju kiszonki, zielonki, siano, słoma, zapasy roślin okopowych i zboża pastewne.
Kolejny ważny podział zależy od źródła pochodzenia paszy, a konkretnie, z czego została wytworzona:
- pasze pochodzenia zwierzęcego - to przeważnie produkty pochodzenia rybnego, (głównie mączki rybne),
- pochodzenia mlecznego (serwatka, maślanka, laktoza, mleko chude, kazeina)
- mączki mięsno-kostne
Podział pasz odbywa się także według stopnia koncentracji energii w jednostce wagowej oraz struktury. Cieszy się on największą popularnością w stosowaniu, ponieważ podaje proste i przydatne dla hodowcy informacje.
- pasze treściwe - to wszystkie te produkty, w których 1 kg ma wartość energetyczną większą niż 0,7 jednostki owsa. Pasze takie zawierają mały poziom włókna surowego, poniżej 19%, a ilość wody to wartości poniżej 15%. W tej grupie znajdziemy ziarna zbóż, mączki zwierzęce, przemysłowe mieszanki paszowe, nasiona strączkowych, susze z zielonych i okopowych roślin.
- pasze objętościowe suche - wartość energetyczna poniżej 0,7 jednostki owsianej na 1 kg masy paszy. Ta grupa to głównie pasze gospodarskie suche takie jak siano, słoma i plewy, gdzie zawartość wody jest znacznie poniżej 15%, a z kolej zawartość włókna znacznie powyżej 19%. Często stosowane pasze, ze względu na niski koszt żywienia.
- pasze objętościowe soczyste - to także wspomniane wcześniej pasze gospodarskie, tym razem głównie kiszonki, zielonki, okopowe, strączkowe itd. 1kg paszy zawiera energię na poziomie poniżej 0,3 jednostki owsianej, a zawartość wody sięga aż 75%. Często występują jako pasze wodniste, gdzie widać wodę w stanie wolnym (wywar, pulpa). Pasze dobrze przygotowane cieszą się chętnym podejmowaniem przez zwierzęta, a dodatkowo obniżają koszty żywienia.