facebook

Pasze pochodzenia zwierzęcego przeznaczone dla drobiu

08/07/2015
0 komentarzy

W żywieniu drobiu znaczną rolę odgrywają mieszanki zbóż, niemniej pasze pochodzenia zwierzęcego są równie ważne, ponieważ dobrze wpływają na przyrost masy oraz uzupełniają braki mikroelementów, białka i witamin. Najczęściej stosowane są głównie ryby oraz produkty przetwórstwa rybnego. W suchej masie takiej paszy znajduje się nawet do 80% białka, a do tego witaminy A, D3 oraz z grupy B. Pasze pochodzenia rybnego stosuje się często u kur i kurcząt z niedoborem manganu, fosforu i wapnia. Popularna mączka rybna jest produkowana z odpadów śledziowych i szprotowych, odpadów z innych ryb, rzadziej z pełnowartościowych ryb. W mączce rybnej znajduje się wiele potrzebnych kurczętom mikroelementów, jak magnez, żelazo, cynk, wapń, a także aminokwasy i duża ilość tłuszczu. Poza tym mączka zawiera substancje zapobiegające zbryleniu i zjełczeniu, a tym samym powstawaniu substancji toksycznych dla drobiu. W całej Europie mączki rybne są powszechnie stosowane pomimo niezbyt niskiej ceny tej paszy. Wynika to z faktu, że wystarczy nawet lekka domieszka mączki do innej paszy, aby drób cechował duży przyrost wagi oraz dobra jakość mięsa uzyskana dzięki odpowiednim dawkom witamin i pierwiastków.

Inna grupa pasz pochodzenia zwierzęcego stosowana w hodowli drobiu, zwłaszcza kurcząt rzeźnych to produkty pochodne mleka. Takie pasze są najbardziej popularne w ekologicznych hodowlach. Główne produkty paszowe pochodzenia mlecznego to maślanka, mleko odtłuszczone, serwatka bez laktozy, białko serwatki ekstrahowane metodami fizycznymi oraz sproszkowana kazeina i laktoza. Układając plan żywieniowy dla kur i kurcząt należy znać właściwości poszczególnych paszowych produktów mlecznych, aby odpowiednio dobrać ilości i rodzaj paszy. Do tego konieczne będzie zapoznanie się z deklarowanymi przez producenta wartościami pokarmowymi. Ogólna charakterystyka pasz mlecznych:

Mleko odtłuszczone - zawiera zwykle znaczne ilości białka, bo w suchej masie osiąga ono wartości nawet do 33%. Ponadto mleko zawiera tłuszcz, który jest w postaci emulgowanej, znaczniej poprawiającej stopień strawności. Inne ważne składniki to laktoza, wapń w ilości 1,2 g/1kg, fosfor, siarka, sód, magnes potas oraz kompleks witamin z grupy B.

Maślanka - to pasza o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, przy czym zawartość białka, witamin z grupy B oraz mikroelementów jest podobna do składu mleka chudego.
Serwatka-tu mamy małą wartość odżywczą, zawartość składników pokarmowych w 14-17 litrach serwatki odpowiada 1 kg jęczmienia. Ponieważ serwatka ma w sobie dużo wody, używana jest przeważnie jako komponent w paszach mleko zastępczych.

Kazeina - wysoko wartościowa pasza, zawierająca dużo białka ogólnego, mająca sporą wartość energetyczną. Problem w tym, że jest droga i jej systematyczne stosowanie bardzo podwyższa koszty hodowli drobiu.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz