facebook

Zielonka – cenna pasza dla zwierząt

05/12/2022
0 komentarzy

Świeża czy kiszona – która zielonka jest najlepsza?

Przede wszystkim zielonka zawiera w sobie wszelkie elementy roślin. Nie tylko ich liście czy kwiatostany, ale również łodygi czy pnącza. W ten sposób zawierają wszystko to, co cennego oferuje nam roślina. Najczęściej świeżą zielonkę pozyskuje się z:

  • łąk,
  • pastwisk,
  • upraw roślin strączkowych,
  • z upraw roślin zbożowych,
  • z upraw słonecznika, rzepaku czy gryki.

Zielonki zawierają wiele cennych makro- i mikroelementów, np.

  • stanowią źródło węglowodanów,
  • zawierają beta-karoten,
  • witaminy m.in. z grupy B,
  • sprzężony kwas tłuszczowy linowy (CLA),
  • i wiele innych.

To wszystko wpływa na to, że stosowanie zielonki m.in. redukuje u zwierząt nią karmionych problemy z gospodarką pokarmowo-jelitową.

Wielu rolników zbiera skoszoną zielonkę za pomocą specjalnych prac rolujących. Sama prasa, np. stałokomorowa nie jest aż tak dużym wydatkiem, a do tego cechuje się tanią eksploatacją. Wymiana oryginalnych części zamiennych, np. takich jak te: https://sklep.edmasz.pl/4318-czesci-do-prasy-unia-famarol-df-18-dd nie jest dużym wydatkiem dla rolnika, a nie tylko dba o optymalną pracę prasy belującej zielonkę, ale również o jej długą żywotność.

Taka zebrana zielonka przydaje się podczas sezonów jesienno-zimowych, kiedy to na polach znajdują się już w dużej mierze jałowe rośliny, o obniżonych wartościach odżywczych. Tak zebranej zielonki najczęściej tworzy się kiszonkę. Nie traci ona wiele na suszeniu i magazynowaniu, wciąż zapewniając ten sam poziom cennych wartości pokarmowych.

Tego rodzaju soczystą paszę zebraną np. przez prasę w dużej mierze wykorzystuje się w dużych hodowlach bydła, w tym w karmieniu przeżuwaczy. W składzie takiej zielonki, będącej menu np. krów, znajdziemy m.in.: trawy, liście, rośliny zbożowe, kukurydzę. Stanowi ona oczywiście także składnik trzody chlewnej, ale nie powinna dominować w diecie świń.

Jeśli jednak zależy nam, aby bydło pożywiało się świeżą zielonką, warto po prostu zastosować wypas na pastwiskach. Najlepiej, jeśli zadbaliśmy uprzednio o to, by na terenach wypasu znajdowały się szczególnie pożywne i cenne rośliny, jak np.:

  • kupkówka pospolita,
  • lucerna,
  • kostrzewa,
  • tymotka,
  • koniczyna,
  • życica.

Zielonka – karm zwierzęta z rozwagą

Mimo wszelkich zalet i odżywczych składników roślin, które tworzą zielonkę, nie można wyłączyć racjonalnego myślenia. To, czy dane pastwisko lub kiszonka korzystnie wpłyną na hodowlę przeżuwaczy, drobiu czy trzody chlewnej świadczy w dużej mierze od jakości gleby, specyfiki terenu.

Nawet najlepszej jakości i odmiany rośliny nie zapewnią wysokich wartości odżywczych, jeśli będą rosły np. w pobliżu sztucznie nawożonych pól, czy silnie zakwaszonych pól. Rośliny pobierają z ziemi wszystko, co ona im oferuje. Może więc okazać się, że odżywcze zboża będą zawierały szkodliwe np. dla krów mikroelementy. Dlatego starannie wybierajmy pastwiska, łąki i uprawy, z których chcemy pozyskać świeżą czy kiszoną zielonkę.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz