facebook

Co musisz wiedzieć o znakowaniu żywności?

08/12/2017
0 komentarzy

Produkcja żywności to obszar, w którym trzeba spełniać szereg norm. Mają one przede wszystkim za zadanie zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne klientów. W branży spożywczej obowiązują takie systemy jak HACCP, BRC, IFS, czy non GMO. Warto jednak wiedzieć, że sama produkcja żywności to dopiero początek.

Aby zapewnić bezpieczeństwo ostatecznemu klientowi bardzo ważne jest przestrzeganie wszystkich zasad także podczas magazynowania, transportu oraz dystrybucji produktów spożywczych. Innym ważnym aspektem dla zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów jest znakowanie żywności. Prawidłowo wykonana etykieta powinna przede wszystkim być czytelna i zawierać wszelkie wymagane informacje. Obecne wytyczne dotyczące znakowania żywności zobowiązują do podawania:

- nazwy
- producenta
- miejsca wytworzenia
- składu surowcowego (z wyróżnieniem substancji, które mogą wywoływać alergie)
- wartości odżywczych (tłuszczy, węglowodanów oraz białka) oraz wartości energetycznej
- wskazówek dotyczących przechowywania oraz przygotowywania żywności do spożycia
- daty przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości

Ponadto obowiązkowe jest także wskazanie zawartości soli oraz ilości cukrów prostych. Przy okazji producenci często decydują się na zamieszczenie informacji o obecności skrobi, błonnika, witamin, czy składników mineralnych.

Czytelność etykiety

Zgodnie z wytycznymi zarówno wielkość, jak i krój czcionki powinna zapewniać czytelność informacji zawartych na etykiecie. Warto wiedzieć, że zgodnie z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi znakowania żywności wysokość małych liter powinna wynosić minimum 1,2 mm. Dodajmy, że informacje powinny być podane w języku docelowego kraju dystrybucji. Takie zasady sprawiają, że etykieta będzie zrozumiała i czytelna dla konsumentów, co sprzyja zapewnieniu im bezpieczeństwa. Podawanie jasnych i jednoznacznych wiadomości na opakowaniach żywności świadczy nie tylko o przestrzeganiu przepisów, ale też poczuciu odpowiedzialności wobec zdrowia klientów. Aby dowiedzieć się więcej o prawidłowym znakowaniu żywności koniecznie wejdź tutaj: https://szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/znakowanie-produktow-spozywczych/ i zapisz się na szkolenie.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz