facebook

Zdobądź zaufanie ludzi kochających naturę

10/05/2018
0 komentarzy

Produkcja żywności o wyróżniającej się jakości to cel wielu przedsiębiorstw z branży spożywczej. W czasach, gdy dbałość o środowisko jest jednym z topowych tematów wśród konsumentów, świetnym sposobem na zdobycie ich zaufania jest zademonstrowanie swojego zaangażowania w tę kwestię.

System Zarządzania Środowiskowego

Norma ISO 14001 odpowiada za ten właśnie system. Wdrażając go w przedsiębiorstwie ograniczamy jego negatywny wpływ na naturę. Osiąga się to przez systemowe działania dążące do ograniczenia zużycia energii, wody oraz surowców. Kolejnym krokiem jest oczywiście zmniejszanie ilości powstających w firmie odpadów oraz zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza. Warto zaznaczyć, że wdrożenie tego systemu pozwala też na osiągnięcie sporych oszczędności, które wynikają między innymi ze zwiększenia efektywności procesów produkcyjnych.

Certyfikat produkcji ekologicznej 

Produkcja ekologiczna to system zrównoważonego zarządzania rolnictwem, który wykorzystuje zasoby na podstawie naturalnych cyklów i dbałość o zachowanie różnorodności organizmów oraz dobrej żyzności gleby. Żywność powstająca w takich gospodarstwach wyróżnia się wysoką jakością oraz brakiem dodatków powstających z udziałem organizmów genetycznie modyfikowanych. Produkcja ekologiczna wykorzystuje przyjazne dla środowiska procesy i agrotechniki, aby uzyskać bardzo różnorodny asortyment. W takich przedsiębiorstwach rolniczych maksymalnie ogranicza się stosowanie sztucznych dodatków do żywności, dzięki czemu jest ona bezpieczna dla zdrowia konsumentów. Certyfikacja produkcji ekologicznej jest przeznaczona zarówno dla rolników, jak i zakładów zajmujących się przetwórstwem zbóż, warzyw, owoców, jaj, mięsa, mleka, pasz czy ryb. Zgodność z wymogami certyfikacji mogą uzyskać także importerzy produktów ekologicznych pochodzących zarówno z terenu Unii Europejskiej, jak i spoza niego oraz dystrybutorzy takiej żywności.

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz