W miniony weekend obyły się targi Ferma w Łodzi, które są największymi specjalistycznymi targami dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce.
W dniach od 19 do 21 lutego w łódzkiej Hali Expo przez w wystawie organizowanej przez DLG AgroFood, 250 wystawców z 15 krajów prezentowało wszystko, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki. Odbyły się również konferencje naukowo-techniczne, podczas ktorych wygłoszono 50 referatów moderowanych przez wybitnych naukowców i praktyków. Odbyły się również 3 debaty poruszające tematy istotne dla każdego hodowcy dotyczące między innymi tego jak zarządzać produkcją mleka, tuczu kontraktowego – czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce oraz polskiej wołowiny (perspektywy rozwoju).
Podczas targów była możliwość spróbowania doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny.
(pl)
fot. agrobrand