facebook

„Doceń polskie”!

07/08/2017
0 komentarzy

„Doceń polskie” to realizowany od 2011 roku program, który promuje wysokiej jakości produkty spożywcze dostępne na polskim rynku. Selekcją, oceną i certyfikacją produktów zajmują się specjaliści tworzący tzw. Lożę Ekspertów. Przedsięwzięcie objęte jest honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Polskie produkty spożywcze słyną z wysokiej jakości. By zachęcić producentów do utrzymywania jak najwyższych standardów, a konsumentów do nabywania produktów z rodzimego rynku powstał program „Doceń polskie”. Oceną zgłoszonych produktów zajmują się specjaliści związani z żywnością i technologią żywienia i to oni odpowiedzialni są za przyznawanie certyfikatów.

Laureaci programu do wykupieniu licencji otrzymują pakiet narzędzi wspierających działania marketingowe, który umożliwi im szersze rozpropagowanie swoich produktów. O certyfikat mogą ubiegać się producenci dóbr konsumpcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy zajmują się wytwórstwem dóbr szybko zbywalnych. Zgłaszają się oni bezpłatnie do programu, a co kwartał odbywa się audyt żywności z udziałem Loży Ekspertów.

Przy ocenie produktu pod uwagę brane są: smak wygląd, stosunek jakości do ceny. Certyfikat przyznawany jest najlepszym produktom na okres 2 lat. Po tym czasie producent może zgłosić się do ponownej oceny.

Udział w programie to szansa dla wyróżniających się produktów na zdobycie szerszego, medialnego rozgłosu i możliwość konkurowania o uwagę klienta z wielkimi, rozpoznawalnymi markami, które często mimo znanej nazwy i chwytliwych kampanii promocyjnych odstają jakością i smakiem od naszych, rodzimych produktów.

Kolejna certyfikacja produktów w ramach programu „Doceń polskie” odbędzie się 25 października w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Będzie to XXVI audyt programu. 

Powiązane artykuły

zgłoś naruszenie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz