W odpowiedzi na wiele sygnałów wskazujących na konieczność powołania instytucji zajmującej się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego, przy Krajowej Izbie Gospodarczej powsta...
czytaj więcej
Krajowa Spółka Cukrowa po bardzo trudnej, bo deszczowej, kampanii ma się czym pochwalić. Od pierwszej dekady września do trzeciej dekady stycznia wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru. To n...
czytaj więcej
Dobrze dobrana ziemia jest połową sukcesu każdej hodowli. To właśnie podłoże jest medium dostarczającym roślinom wszystkich potrzebnych im składników odżywczych na czas wzrostu wegetatywnego...
czytaj więcej
Ziemniak należy do najpopularniejszych i najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Jest źródłem witamin B1, PP, B5, B6, C, składników mineralnych, błonnika i węglowodanów, a jeg...
czytaj więcej
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Ciągły wzrost produkcji rolnej, stosowanie nowoczesnych metod uprawy oraz dominacja zbóż w płodozmianie powodują, że pojawia się coraz więcej szkodników, kt&oacut...
czytaj więcej
Jesień to pora, kiedy kończymy zbiory owoców, a drzewa w sadach zaczynają przygotowywać się do zimy. Jednocześnie jest to czas ciągłych, intensywnych opadów deszczu, silnego wiatru i ...
czytaj więcej
Te same technologie coraz częściej trafiają zarówno na pole bojowe jak i na pole rolnika. Sztuczna mgła może okazać się przydatna do rozpylania środków ochrony roślin ale po takie roz...
czytaj więcej
Do naszej redakcji dotarł mail z małym sprawozdaniem oraz załączoną fotorelacją od Szymona, który prowadzi gospodarstwo rolne w okolicach Poznania. W przesłanej wiadomości można odczuć ulgę ...
czytaj więcej
Piękna zima zawitała do nas na kilka dni. Prognozy wskazują, że śnieg nie poleży niestety zbyt długo na polach.
Sam fakt, że pojawiła się biała pierzynka zapewne ucieszył wszystkich obawiających s...
czytaj więcej
Komisja Europejska planuje wycofanie niektórych substancji czynnych w nawozach i środkach ochorny, rolnicy będą pozbawieni możliwości efektywnej walki ze szkodnikami.
Zwiększy się chemizacj...
czytaj więcej