facebook

Tendencje w żywieniu świń

08/07/2015
0 komentarzy
Czasy, kiedy praktykowano w hodowli trzody chlewnej tradycyjne karmienie roślinami okopowymi, kiszonkami i zielonkami z traw, sianem, paszami pochodzenia mlecznego oraz śrutą z pszenicy czy jęczmie...
czytaj więcej

Pasze pochodzenia zwierzęcego przeznaczone dla drobiu

08/07/2015
0 komentarzy
W żywieniu drobiu znaczną rolę odgrywają mieszanki zbóż, niemniej pasze pochodzenia zwierzęcego są równie ważne, ponieważ dobrze wpływają na przyrost masy oraz uzupełniają braki mikro...
czytaj więcej

Nieprawidłowy dobór pasz a zaburzenia metabolizmu u krów

08/07/2015
0 komentarzy
Jednym z najczęściej występujących problemów w hodowli bydła są choroby pochodzenia metabolicznego, czyli problemy z układem pokarmowym krów. Powodem są zwykle błędy żywieniowe, a sku...
czytaj więcej

Jakie rodzaje pasz stosuje się u zwierząt?

08/07/2015
0 komentarzy
Pasze stosowane u zwierząt to w ogólnym ujęciu produkty naturalne pochodzenia zwierzęcego i mineralnego, a dodatkowo produkty syntetyczne. Brak jest ogólnego, jednego podziału pasz, p...
czytaj więcej

Energetyczne pasze dla indyków

08/07/2015
0 komentarzy
Indyki w procesie hodowli mają zupełnie inne wymagania żywieniowe niż kurczaki. Dobieranie pasz w żywieniu tych ptaków to ważna kwestia, a główne zagadnienie to zapewnienie pasz o odp...
czytaj więcej

Dobór pasz dla różnych grup trzody chlewnej

08/07/2015
0 komentarzy
W hodowli trzody chlewnej istnieją ogólne zasady dotyczące warunków bytowych i ogólnego dobrostanu zwierząt. Znane się parametry temperatury, wilgotności oraz naświetlenia pomi...
czytaj więcej

Jak uniknąć mykotoksyn w paszach?

06/07/2015
1 komentarzy
Mykotoksyny to prawdziwa zakała, która mnoży się produktach żywnościowych, a nawet budynkach. Często ich celem są także pasze. Są to groźne, toksynotwórcze pleśnie, często rakotw&oacu...
czytaj więcej

Jak stosować z powodzeniem mocznik?

06/07/2015
0 komentarzy
Dodawanie mocznika do pasz ma sporo zalet, jednak żeby działanie to nie przyniosło odwrotnych skutków, potrzebna jest elementarna wiedza. Mocznik to bogate źródło białka, które...
czytaj więcej