Czasy, kiedy praktykowano w hodowli trzody chlewnej tradycyjne karmienie roślinami okopowymi, kiszonkami i zielonkami z traw, sianem, paszami pochodzenia mlecznego oraz śrutą z pszenicy czy jęczmie...
czytaj więcej
W żywieniu drobiu znaczną rolę odgrywają mieszanki zbóż, niemniej pasze pochodzenia zwierzęcego są równie ważne, ponieważ dobrze wpływają na przyrost masy oraz uzupełniają braki mikro...
czytaj więcej
Jednym z najczęściej występujących problemów w hodowli bydła są choroby pochodzenia metabolicznego, czyli problemy z układem pokarmowym krów. Powodem są zwykle błędy żywieniowe, a sku...
czytaj więcej
Pasze stosowane u zwierząt to w ogólnym ujęciu produkty naturalne pochodzenia zwierzęcego i mineralnego, a dodatkowo produkty syntetyczne. Brak jest ogólnego, jednego podziału pasz, p...
czytaj więcej
Indyki w procesie hodowli mają zupełnie inne wymagania żywieniowe niż kurczaki. Dobieranie pasz w żywieniu tych ptaków to ważna kwestia, a główne zagadnienie to zapewnienie pasz o odp...
czytaj więcej
W hodowli trzody chlewnej istnieją ogólne zasady dotyczące warunków bytowych i ogólnego dobrostanu zwierząt. Znane się parametry temperatury, wilgotności oraz naświetlenia pomi...
czytaj więcej
Mykotoksyny to prawdziwa zakała, która mnoży się produktach żywnościowych, a nawet budynkach. Często ich celem są także pasze. Są to groźne, toksynotwórcze pleśnie, często rakotw&oacu...
czytaj więcej
Dodawanie mocznika do pasz ma sporo zalet, jednak żeby działanie to nie przyniosło odwrotnych skutków, potrzebna jest elementarna wiedza. Mocznik to bogate źródło białka, które...
czytaj więcej