O szybkim przyroście masy ciała tuczników oraz wysokim poziomie mięsności decydują dwa czynniki. Pierwszy to genetycznie uwarunkowana zdolność do przyswajania i przetwarzania białka z paszy,...
czytaj więcej
Pasze gospodarskie to sama korzyść dla hodowli. Takie pasze mają dobry wpływ na rozwój zwierząt, zarówno rzeźnych, mlecznych, jak i rozrodczych. Niemniej, aby efekt był odpowiedni, ko...
czytaj więcej
Rolnictwo zrównoważone wywodzi się z ekonomicznej idei zrównoważenia, która narodziła się już pod koniec XIX wieku. Zakładała ona prowadzenie produkcji i rozwoju gospodarczego ...
czytaj więcej
W hodowli krów wysokowydajnych kluczową rolę odgrywają metody żywieniowe. W tego typu produkcji dąży się do wydajności rocznej przekraczającej 8 tyś. kg mleka rocznie. Uważa się, że wydajnoś...
czytaj więcej
Czasy, kiedy praktykowano w hodowli trzody chlewnej tradycyjne karmienie roślinami okopowymi, kiszonkami i zielonkami z traw, sianem, paszami pochodzenia mlecznego oraz śrutą z pszenicy czy jęczmie...
czytaj więcej
W żywieniu drobiu znaczną rolę odgrywają mieszanki zbóż, niemniej pasze pochodzenia zwierzęcego są równie ważne, ponieważ dobrze wpływają na przyrost masy oraz uzupełniają braki mikro...
czytaj więcej
Jednym z najczęściej występujących problemów w hodowli bydła są choroby pochodzenia metabolicznego, czyli problemy z układem pokarmowym krów. Powodem są zwykle błędy żywieniowe, a sku...
czytaj więcej
Pasze stosowane u zwierząt to w ogólnym ujęciu produkty naturalne pochodzenia zwierzęcego i mineralnego, a dodatkowo produkty syntetyczne. Brak jest ogólnego, jednego podziału pasz, p...
czytaj więcej
Obecnie rzepak znajduje coraz szersze zastosowanie, staje się więc rośliną budzącą zainteresowanie większej ilości producentów rolnych. Stosowany jest w wielu gałęziach przemysłu, jest także...
czytaj więcej
Indyki w procesie hodowli mają zupełnie inne wymagania żywieniowe niż kurczaki. Dobieranie pasz w żywieniu tych ptaków to ważna kwestia, a główne zagadnienie to zapewnienie pasz o odp...
czytaj więcej