Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że w związku z wejściem w dniu 10 grudnia w życie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 grudnia 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawi...
czytaj więcej
Resort rolnictwa zaprezentował podczas wczorajszej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi szereg działań opracowanych w pierwszych tygodniach pracy, dotyczy on szczególnie wsparcia dla polskich pro...
czytaj więcej
W hodowli kur niosek, zarówno takiej przydomowej, jak i wielkotowarowej, interesuje nas ilość uzyskanych jaj. To z kolei zależy od warunków bytowych kur, sposobu ich żywienia, ale tak...
czytaj więcej
Polskie hodowle trzody chlewnej opierają się na 9 rasach, przy czym 5 z nich to nasze rodzime rasy. Gospodarczo najważniejsze są jednak dwie polskie rasy, na których opierają się hodowle mię...
czytaj więcej
W Polsce populacja krów od dziesiątek lat tworzona jest praktycznie przez cztery rasy: czarno-białą, czerwono-białą, polską czerwoną oraz simental. Zakładając hodowlę dowolnej wielkości nale...
czytaj więcej
Hodowla bydła mięsnego zdecydowanie różni się od hodowli bydła mlecznego. W stadach mięsnych krowy nie są dojone, ich główną rolą jest urodzenie i odchowanie cieląt, a także nawożenie...
czytaj więcej
Żywienie kur niosek w ogólnym ujęciu to dieta zbożowa. Niemniej stosuje się także inne składniki żywieniowe, a dodatkowo rozgranicza się dietę stosowaną w czasie odchowu a następnie w okresi...
czytaj więcej
Żywienie kur na fermach różni się od tego jak karmione są kury w hodowli przydomowej. Kiedy hodujemy kury na własny użytek i nie jest to działalność dochodowa, to zwykle stosowany jest wolny...
czytaj więcej
Kury to najpopularniejszy gatunek drobiu w naszym kraju. Spożywamy zdecydowanie więcej niż innych gatunków tego rodzaju. Ponadto dużym popytem cieszą się także jaja kurze. Stąd też ogrom fer...
czytaj więcej
Od trzech lat daniele są w Polsce uznawane za zwierzęta gospodarskie, dlatego też przybywa chętnych do zakładania ferm danieli. Dzięki regulacjom prawnym zlikwidowano konieczność uzyskiwania specja...
czytaj więcej