Resort rolnictwa zaprezentował podczas wczorajszej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi szereg działań opracowanych w pierwszych tygodniach pracy, dotyczy on szczególnie wsparcia dla polskich pro...
czytaj więcej
W hodowli kur niosek, zarówno takiej przydomowej, jak i wielkotowarowej, interesuje nas ilość uzyskanych jaj. To z kolei zależy od warunków bytowych kur, sposobu ich żywienia, ale tak...
czytaj więcej
Polskie hodowle trzody chlewnej opierają się na 9 rasach, przy czym 5 z nich to nasze rodzime rasy. Gospodarczo najważniejsze są jednak dwie polskie rasy, na których opierają się hodowle mię...
czytaj więcej
W Polsce populacja krów od dziesiątek lat tworzona jest praktycznie przez cztery rasy: czarno-białą, czerwono-białą, polską czerwoną oraz simental. Zakładając hodowlę dowolnej wielkości nale...
czytaj więcej
Hodowla bydła mięsnego zdecydowanie różni się od hodowli bydła mlecznego. W stadach mięsnych krowy nie są dojone, ich główną rolą jest urodzenie i odchowanie cieląt, a także nawożenie...
czytaj więcej
Żywienie kur niosek w ogólnym ujęciu to dieta zbożowa. Niemniej stosuje się także inne składniki żywieniowe, a dodatkowo rozgranicza się dietę stosowaną w czasie odchowu a następnie w okresi...
czytaj więcej
Żywienie kur na fermach różni się od tego jak karmione są kury w hodowli przydomowej. Kiedy hodujemy kury na własny użytek i nie jest to działalność dochodowa, to zwykle stosowany jest wolny...
czytaj więcej
Kury to najpopularniejszy gatunek drobiu w naszym kraju. Spożywamy zdecydowanie więcej niż innych gatunków tego rodzaju. Ponadto dużym popytem cieszą się także jaja kurze. Stąd też ogrom fer...
czytaj więcej
Od trzech lat daniele są w Polsce uznawane za zwierzęta gospodarskie, dlatego też przybywa chętnych do zakładania ferm danieli. Dzięki regulacjom prawnym zlikwidowano konieczność uzyskiwania specja...
czytaj więcej
Zapotrzebowanie na bydło mięsne jest duże, więc wielu rolników mających spore powierzchnie użytków zielonych lub możliwość ich stworzenia, decyduje się na stworzenie hodowli bydła mię...
czytaj więcej