Hodowla świń, podobnie jak wszystkie inne hodowle, wymaga zaangażowania i wiedzy ze strony hodowcy. Konieczne jest zapewnienie dobrych warunków bytowych, niedopuszczanie do zbytniego zagęszc...
czytaj więcej
Prowadzenie hodowli krów niesie za sobą także problemy z chorobami, a im większe stado, tym większe ilości zachorowań. Rzecz jasna wiele zależy od rasy i jej genetycznej odporności na chorob...
czytaj więcej
Ferma drobiu, niezależnie od tego, jaki gatunek jest tam hodowany, to potencjalna wylęgarnia bakterii i wirusów, a tym samym chorób. Konieczna jest niezwykła dbałość od higienę wewnąt...
czytaj więcej
Uprawy polowe to często kwestia podejmowania właściwych decyzji, które potem decydują o zbiorach. Powstaje kwestia czy stosować płodozmian czy też zastąpić ten zabieg zaprawianiem nasion zap...
czytaj więcej
„Niezwykle właściwości zwykłych owoców” to nowa kampania informacyjno-promocyjna krajowych jagód, porzeczek, malin oraz truskawek. Przedsięwzięcie mające przykuć uwagę zal...
czytaj więcej
Lato sprzyja rozwojowi bakterii z rodziny salmonella. To bakteria, której rodzina jest ogromna, liczy aż 2500 serotypów. Na szczęście jedynie kilkanaście z nich może spowodować zakaże...
czytaj więcej
Rynek produktów rolnych zmienia się wraz z zapotrzebowaniem konsumentów. A konsumenci charakteryzują się coraz większą świadomością i znajomością zagadnień dietetycznych. Zwiększyły s...
czytaj więcej
Można powiedzieć, że żywienie krów zatoczyło koło. Kilkadziesiąt lat temu krowy pasały się na łąkach praktycznie od wiosny do jesieni. Potem w miarę postępu bydło zamykane było w jałownikach...
czytaj więcej
Zbiór warzyw przez producenta to zwieńczenie wcześniejszych starań, ale nie jest to jeszcze koniec czynności zapewniających zysk. Nawet, jeśli wyprodukowane warzywa są wysokiej jakości, rzad...
czytaj więcej
O szybkim przyroście masy ciała tuczników oraz wysokim poziomie mięsności decydują dwa czynniki. Pierwszy to genetycznie uwarunkowana zdolność do przyswajania i przetwarzania białka z paszy,...
czytaj więcej