facebook

Choroby świń

16/09/2015
0 komentarzy
Hodowla świń, podobnie jak wszystkie inne hodowle, wymaga zaangażowania i wiedzy ze strony hodowcy. Konieczne jest zapewnienie dobrych warunków bytowych, niedopuszczanie do zbytniego zagęszc...
czytaj więcej

Choroby krów

16/09/2015
0 komentarzy
Prowadzenie hodowli krów niesie za sobą także problemy z chorobami, a im większe stado, tym większe ilości zachorowań. Rzecz jasna wiele zależy od rasy i jej genetycznej odporności na chorob...
czytaj więcej

Choroby drobiu

16/09/2015
0 komentarzy
Ferma drobiu, niezależnie od tego, jaki gatunek jest tam hodowany, to potencjalna wylęgarnia bakterii i wirusów, a tym samym chorób. Konieczna jest niezwykła dbałość od higienę wewnąt...
czytaj więcej

Monokultura upraw a choroby podsuszkowe

14/07/2015
0 komentarzy
Uprawy polowe to często kwestia podejmowania właściwych decyzji, które potem decydują o zbiorach. Powstaje kwestia czy stosować płodozmian czy też zastąpić ten zabieg zaprawianiem nasion zap...
czytaj więcej

Owoce jagodowe drugim dobrem narodowym Polski

14/07/2015
0 komentarzy
„Niezwykle właściwości zwykłych owoców” to nowa kampania informacyjno-promocyjna krajowych jagód, porzeczek, malin oraz truskawek. Przedsięwzięcie mające przykuć uwagę zal...
czytaj więcej

Jak uniknąć salmonelli w hodowli drobiu?

14/07/2015
0 komentarzy
Lato sprzyja rozwojowi bakterii z rodziny salmonella. To bakteria, której rodzina jest ogromna, liczy aż 2500 serotypów. Na szczęście jedynie kilkanaście z nich może spowodować zakaże...
czytaj więcej

Ekologia w produkcji mleka

14/07/2015
0 komentarzy
Rynek produktów rolnych zmienia się wraz z zapotrzebowaniem konsumentów. A konsumenci charakteryzują się coraz większą świadomością i znajomością zagadnień dietetycznych. Zwiększyły s...
czytaj więcej

Kiszonka czy zielonka-co jest lepsze?

14/07/2015
0 komentarzy
Można powiedzieć, że żywienie krów zatoczyło koło. Kilkadziesiąt lat temu krowy pasały się na łąkach praktycznie od wiosny do jesieni. Potem w miarę postępu bydło zamykane było w jałownikach...
czytaj więcej

Przechowywanie warzyw, a ich późniejsza jakość

13/07/2015
0 komentarzy
Zbiór warzyw przez producenta to zwieńczenie wcześniejszych starań, ale nie jest to jeszcze koniec czynności zapewniających zysk. Nawet, jeśli wyprodukowane warzywa są wysokiej jakości, rzad...
czytaj więcej

Pasze podwyższają mięsność tuczników

08/07/2015
0 komentarzy
O szybkim przyroście masy ciała tuczników oraz wysokim poziomie mięsności decydują dwa czynniki. Pierwszy to genetycznie uwarunkowana zdolność do przyswajania i przetwarzania białka z paszy,...
czytaj więcej