Zapotrzebowanie na bydło mięsne jest duże, więc wielu rolników mających spore powierzchnie użytków zielonych lub możliwość ich stworzenia, decyduje się na stworzenie hodowli bydła mię...
czytaj więcej
Hodowla świń, podobnie jak wszystkie inne hodowle, wymaga zaangażowania i wiedzy ze strony hodowcy. Konieczne jest zapewnienie dobrych warunków bytowych, niedopuszczanie do zbytniego zagęszc...
czytaj więcej
Prowadzenie hodowli krów niesie za sobą także problemy z chorobami, a im większe stado, tym większe ilości zachorowań. Rzecz jasna wiele zależy od rasy i jej genetycznej odporności na chorob...
czytaj więcej
Ferma drobiu, niezależnie od tego, jaki gatunek jest tam hodowany, to potencjalna wylęgarnia bakterii i wirusów, a tym samym chorób. Konieczna jest niezwykła dbałość od higienę wewnąt...
czytaj więcej
Uprawy polowe to często kwestia podejmowania właściwych decyzji, które potem decydują o zbiorach. Powstaje kwestia czy stosować płodozmian czy też zastąpić ten zabieg zaprawianiem nasion zap...
czytaj więcej
„Niezwykle właściwości zwykłych owoców” to nowa kampania informacyjno-promocyjna krajowych jagód, porzeczek, malin oraz truskawek. Przedsięwzięcie mające przykuć uwagę zal...
czytaj więcej
Lato sprzyja rozwojowi bakterii z rodziny salmonella. To bakteria, której rodzina jest ogromna, liczy aż 2500 serotypów. Na szczęście jedynie kilkanaście z nich może spowodować zakaże...
czytaj więcej
Rynek produktów rolnych zmienia się wraz z zapotrzebowaniem konsumentów. A konsumenci charakteryzują się coraz większą świadomością i znajomością zagadnień dietetycznych. Zwiększyły s...
czytaj więcej
Można powiedzieć, że żywienie krów zatoczyło koło. Kilkadziesiąt lat temu krowy pasały się na łąkach praktycznie od wiosny do jesieni. Potem w miarę postępu bydło zamykane było w jałownikach...
czytaj więcej
Zbiór warzyw przez producenta to zwieńczenie wcześniejszych starań, ale nie jest to jeszcze koniec czynności zapewniających zysk. Nawet, jeśli wyprodukowane warzywa są wysokiej jakości, rzad...
czytaj więcej